• info@lcpc.lt
  • +370 649 30019

Užsienio piliečių iš trečiųjų šalių įdarbinimas Lietuvoje

 

Kokios procedūros įmonės laukia norint įdarbinti užsienio pilietį iš trečiųjų šalių?


Visų pirma darbdavys, planuojantis įdarbinti užsienietį iš trečiųjų šalių, privalo įregistruoti laisvą darbo vietą teritorinėje darbo biržoje ne trumpesniam kaip 14 kalendorinių dienų laikotarpiui. Praėjus nurodytam terminui bei neatsiradus potencialiam vietinės rinkos darbuotojui, darbdavys teritorinei darbo biržai turi pateikti užpildytą prašymą bei šiuos dokumentus:

  • užsieniečio galiojančią kelionės dokumento kopiją (patvirtinta paso kopija);
  • užsieniečio diplomo ar kito dokumento, įrodančio įgytą kvalifikaciją, patvirtintą kopiją;
  • dokumento kopiją patvirtinančią, jog užsienietis pastarųjų dviejų metų laikotarpyje mažiausiai vienerius metus dirbo pagal įgytą profesinę kvalifikaciją.

Taip pat darbdavys privalo pateikti pasirašytą pažymą, kurioje būtų nurodyta informacija apie:

  • užsieniečio įdarbinimo būtinumą ir reikalingumą įmonei;
  • darbuotojų atleidimą iš darbo 3 mėnesių laikotarpyje iki kreipimosi dėl leidimo dirbti išdavimo (privaloma pateikti atleidimo priežastis, atleistų darbuotojų kvalifikaciją, pareigybes ir konkrečias darbo funkcijas);
  • vidutinį darbuotojo užmokesčio dydį, jeigu įmonėje yra daugiau darbuotojų, kurie dirba tokį patį darbą, kokiam prašoma leidimo dirbti užsieniečiui.

Sprendimas dėl leidimo dirbti užsieniečiui priimamas ne vėliau kaip per 14 kalendorinių dienų.

Nesunkiai galima suprasti, kad visi šie procesai atims nemažai laiko ir kantrybės, jeigu pasiryšite juos atlikti savarankiškai. O, jeigu Jūsų argumentai bus per silpni? Jeigu nesugebėsite įtikinti teritorinės darbo biržos specialistų, jog Jūsų įmonėje užsienietis tikrai yra reikalingas? Garantuojame, jog viskas atrodys gerokai paprasčiau, jei Jums nereikės nerimauti dėl galutinio rezultato. Mes esame šios srities specialistai, todėl nepriekaištingai paruošime Jūsų dokumentus ir, žinoma, suteiksime Jums visą reikiamą informaciją.


Ar žinote, kad..?

Dokumentai, sudaryti kitose užsienio valstybėse, nustatyta tvarka turi būti legalizuoti arba patvirtinti pažyma (Apostille). Taip pat svarbu žinoti, jog dokumentai, sudaryti ne lietuvių kalba, turi būti profesionaliai išversti ir patvirtinti vertėjo parašu. Net ir kopijas privalu patvirtinti įmonės vadovo arba įgalioto asmens parašu.

Jeigu darbo birža priėmė teigiamą sprendimą, Jums svarbu žinoti apie 2 mėnesių terminą. Nuo leidimo dirbti užsieniečiui Lietuvos Respublikoje išdavimo datos per 2 mėnesius privalote sudaryti darbo sutartį ir jos kopiją pateikti teritorinei darbo biržai.


Taip pat nepamirškite, kad leidimas dirbti užsieniečiui išduodamas ne ilgiau kaip iki 2 metų. Jeigu leidimas dirbti galioja trumpiau nei 2 metus, esant būtinumui jis gali būti pratęsiamas. Tačiau leidimo dirbti galiojimo laikas, įskaitant ir pratęstą laikotarpį, bet kokiu atveju negali trukti ilgiau nei 2 metus.