• info@lcpc.lt
  • +370 649 30019

Metams atidėtas sprendimas dėl Mažosios bendrijos narių VSD įmokų

16 gruodžio, 2013

Vyriausybės sprendimu metams atidedami Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pasikeitimai dėl mažųjų bendrijų narių įmokų sodrai. Mažųjų bendrijų savininkai kol kas galės ramiau atsikvėpti, nes ir toliau VSD įmokos mokėjimas išliks neprivalomas (išskyrus atvejus kai lėšos savo reikmėms bus išsiimamos mažosios bendrijos narių savanoriškai). Vyriausybė tarsis su verslo atstovais ir bandys rasti sprendimą, palankų tiek mažųjų bendrijų savininkams tiek ir valstybei.

Apie turėjusius įsigalioti, bet atidėtus pasikeitimus plačiau pateikta informacija anksčiau mūsų publikuotame straipsnyje:

(Publikuota: 2013-11-14)

Nuo 2014m. sausio 1d. įsigalios nauja Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 7 straipsnio 1 punkto redakcija. Pagal naująją redakciją visi mažųjų bendrijų nariai bus privalomai draudžiami ir turės susimokėti socialinio draudimo mokesčius nuo sumos, kuri kalendoriniais metais išsiimama mažosios bendrijos nario asmeniniams poreikiams ir kuri kalendorinių metų mėnesį negali būti mažesnė kaip minimalioji mėnesinė alga (šiuo metu MMA – 1000 Lt).

Iki šiol mažoji bendrija už kiekvieną narį kas mėnesį turėjo mokėti tik 9 proc. dydžio Privalomojo sveikatos draudimo įmokas nuo minimalios mėnesinės algos. Nuo 2013m. sausio 1d. kas mėnesį mokama Privalomojo sveikatos draudimo įmoka yra lygi 90 Lt. Dabar, pasikeitus įstatymui, už kiekvieną mažosios bendrijos narį bus privalu kas mėnesį mokėti ir 90 Lt į Privalomojo sveikatos draudimo fondą ir 263 Lt VSD įmoką „Sodrai“ (26,3 % nuo sumos, išsiimamos mažosios bendrijos nario asmeniniams poreikiams). Iš viso: 353 Lt per mėnesį. Kiekvienam pradedenčiajam verslininkui tai yra nemaži pinigai.

2012 m. sukurtas naujas juridinis asmuo, mažoji bendrija, leido supaprastintomis sąlygomis kurtis naujam verslui. Mažosios bendrijos steigimas ypač patrauklus buvo verslininkams, kurie verslo norėjo imtis kaip papildomos veiklos dažniausiai turėdami dar ir kitus darbus ar užsiimdami kita veikla. Dėl mokesčių lengvatų verslas galejo išsilaikyti net ir negaudamas pajamų (kas labai svarbu yra įmonės veiklos pradžioje, kai dažniausiai išlaidos viršija pajamas), be to, svarbu pridėti ir laisvesnį darbo grafiką, supaprastintą buhalteriją – visa tai leido verslu užsiimti ir kaip hobi.

Registrų centro duomenimis – nuo 2012 m. rugsėjo mėn. šalyje įregistruota daugiau nei 3,5 tūkst. mažųjų bendrijų. Tai rodo, jog mažųjų bendrijų steigimas buvo pakankamai patrauklus sprendimas naujus ir nedidelius verslus steigiantiems verslininkams. Tačiau nuo 2014m. sausio 1d. panaikinus mokesčių lengvatas, mažųjų bendrijų steigimas bei jaunųjų verslininkų gretos neabejotinai sumažės. Dabar šios įmonės steigimas bus naudingas nebent vidutinio dydžio verslui ir tik kai savininkų skaičius nebus didelis (pavyzdžiui savininkas tik vienas) – tada atsirandatys privalomi mokesčiai „Sodrai“ tiesiog sudarys santikinai nedidelę išlaidų dalį ir mažiau slėgs įmonę.

Kilus ne tik verslininkų, bet ir aukščiausių vastybės pareigūnų nepasitenkinimui, dėl 2014m. sausio 1d. įsigaliojančios Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 7 straipsnio 1 punkto redakcijos, buvo pažadėta svarstyti dėl pereinamojo laikotarpio, per kurį naujai įsteigtai Mažajai bendrijai būtų taikomos mokesčių lengvatos. Tačiau visiškai atsisakyti mažųjų bendrijų narių apmokestinimo „Sodros“ mokesčiais neketinama.