• info@lcpc.lt
  • +370 649 30019

Nuo 2014 m. sausio 1 d. keičiasi GPM įstatymas

13 lapkričio, 2013

Nuo 2014 m. sausio 1 d. įsigalioja nemažai mokesčių įstatymų pakeitimų, tarp kurių verslininkams ypač aktualūs GPM pasikeitimai.

Dividendų apmokestinimas. Vienas svarbiausių ir aktualiausių uždarųjų akcinių bendrovių akcininkams (taip pat ir planuojantiems UAB steigimą verslininkams) yra pasikeitęs gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas už dividendus. Siekiant suvienodinti LR Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo taikymo tvarką, LR Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 6 straipsnio 2 dalis nuo 2014 m. sausio 1 d. netenka galios. Vadinasi, vietoj iki šiol taikyto 20 proc. pajamų mokesčio tarifo apskaičiuojant ir deklaruojant 2014 metų ir vėlesnių mokestinių laikotarpių pajamas iš paskirstytojo pelno (įskaitant dividendus) taikomas 15 proc. tarifas.

Investicinių pajamų apmokestinimas. 2014 m. keičiama pajamų iš vertybinių popierių perleidimo ir palūkanų apmokestinimo tvarka. Pagal naująjį reglamentavimą, gyventojų pajamų mokesčiu nebus apmokestinamos palūkanos iš Lietuvos ir užsienio valstybių vyriausybių ne nuosavybės vertybinių popierių ir indėlių, neviršijančios 10 000 litų per metus. Taip pat nebus apmokestinamos pajamos iš vertybinių popierių perleidimo, neviršijančios 10 000 litų per metus. Palūkanos iš ne nuosavybės vertybinių popierių ir indėlių, viršijančios 10 000 litų, bei palūkanos už gyventojų suteiktas paskolas bus apmokestinamos įprasta tvarka, t. y. 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu. 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu bus apmokestinamos ir vertybinių popierių perleidimo pajamos (įskaitant ir pajamas iš iki 1999 m. sausio 1 d. įsigytų akcijų perleidimo), viršijančios 10 000 litų nepriklausomai nuo laikotarpio, kurį bus išlaikyti vertybiniai popieriai (iki 2014 m. pajamos gautos iš vertybinių popierių išlaikytų ilgiau nei metus nebūdavo apmokestinamos).

Taigi, nuo 2014 m. sausio 1d., įsigaliojus įstatymo pakeitimams uždarosios akcinės bendrovės akcininkų pajamos iš įmonių pelno, t. y. dividendai, bei akcijų perleidimo pajamos bus apmokestinamos vienodai.